Czy probiotyki rzeczywiście złe dla jelit?
Może nadszedł czas, aby przemyśleć Trend probiotyczny
Według American College of Gastroenterology, prawie 10 do 15 procent ludzi w USA cierpi na zespół jelita drażliwego (IBS). To całe mnóstwo ludzi albo pędzi do łazienki, albo życzy sobie może pośpiech do łazienki, w zależności od tego, czy jesteś bardziej podatny na biegunkę lub zaparcia. A wraz z popularnością problemów żołądkowych na pozornie niekończącym się wzroście (#thanksanxiety), najbardziej naturalny (i sprzedawany, szczerze mówiąc) środek zwykle występuje w postaci probiotyków.
Temat: Jak zoptymalizować kupę dla maksymalnego zdrowia
Widziałeś, że ich zdolności poprawiające trawienie przewyższają etykiety jogurtów,kefirów, kimchis i kombuchas, ale czy probiotyki są tym, czym są pęknięte? Nie do końca, przynajmniej według wiodącego gastroenterologa z Nowego Jorku Martina Wolffa, MD, FACG z Summit Health.
“Najważniejsze jest to, że probiotyki mogą być pomocne dla niektórych osób z IBS w celu poprawy objawów w każdym przypadku, ale nie są regulowane lub dobrze rozumiane, i rzeczywiście mogą wiązać się z pewnym ryzykiem”, mówi.
Aby rozbić wszystkie probiotyki, w tym ich potencjalnie szkodliwe skutki i proaktywne kroki, które możesz podjąć, porozmawialiśmy z Wolffem, aby omówić jego wiedzę na temat tego, co stało się pozornie nocną modą zdrowotną.
Czym Są Probiotyki?
Probiotyki to żywe mikroorganizmy (głównie bakterie), które podobno pomagają społeczności mikroorganizmów w organizmie “powrócić do zdrowego stanu po zakłóceniu.”Twierdzi się, że probiotyki mogą pomóc” trawić żywność, niszczyć komórki chorobotwórcze lub wytwarzać witaminy”, odzwierciedlając te, które są naturalnie już w jelitach. Probiotyki (jak zapewne już wiesz) najczęściej występują w jogurcie, sfermentowanej żywności i formie tabletek jako suplement diety.
Dlaczego Probiotyki Mogą Być Szkodliwe?
“Probiotyki były stosowane w wielu różnych schorzeniach, a ich stosowanie jest zdecydowanie zachęcane przez media i firmy, które je wytwarzają”, mówi Wolff. “Ale pomimo szumu tego przemysłu o wartości 40 miliardów dolarów rocznie [i rosnącego], nie ma ścisłego nadzoru ze strony amerykańskiej Agencji ds. żywności i Leków (FDA), a więc producenci probiotyków nie podlegają tym samym wymaganiom naukowym i kontroli jakości, które muszą spełniać producenci leków na receptę.”
Oprócz potencjalnego spożycia wadliwego lub nieskutecznego produktu, Wolff wyjaśnia, w jaki sposób nietrwałe szczepy probiotyczne mogą negatywnie wpływać na niektórych pacjentów. “Istnieją doniesienia o przypadkach infekcji krwi organizmami probiotycznymi u pacjentów w stanie krytycznym. To nie jest powszechne, ale po prostu coś do przemyślenia!”mówi. “Często stosujemy probiotyki po kuracji antybiotykowej, ale jedno z badań zaskakująco wykazało, że probiotyki mogą utrudniać normalną rekolonizację jelita grubego po antybiotykach.”
Dodatkowo, podczas gdy niektóre badania wykazały poprawę objawów, takich jak ból, wzdęcia i wzdęcia dla osób cierpiących na IBS, Wolff twierdzi, że w tych przypadkach istnieje wiele “badanie heterogeniczności dotyczące wielkości próby, wskazania, szczepy stosowane i wyniki zmierzone.”
“Z tego powodu nie ma wystarczających danych, aby zdecydowanie polecić probiotyki większości pacjentów”, dodaje.
Osoby z rozpoznaniem zapalnej choroby jelit (IBD) jak Crohna lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego może być wyjątkiem w rzadkich przypadkach.
“Istnieje kilka szczególnych okoliczności w IBDs, w których stosujemy probiotyki w celu zapobiegania stanom zapalnym”, mówi Wolff. “Ale ogólnie probiotyki nie są stosowane jako podstawowe leczenie IBD.”
Podobne: jak pozbyć się wzdęcia w pośpiechu
Co Z Prebiotykami?
Podczas gdy probiotyki z pewnością znalazły się w centrum uwagi w świecie zdrowia i odnowy biologicznej w ciągu ostatnich kilku lat, publikowanych jest wiele nowych literatury, które przyglądają się efektowi prebiotyki mają na układ trawienny-zwłaszcza, gdy podjęte w parze z ich bardziej popularnych kuzynów. Ważne jest jednak, aby podkreślić, że choć oba mogą brzmieć podobnie, to są zupełnie inne rzeczy.
“Prebiotyki to słabo strawne pokarmy-pomyśl o” wysokiej zawartości błonnika ” – które bakterie spożywają, aby mogły się namnażać w jelitach. Probiotyki to same szczepy bakterii”, wyjaśnia Wolff. “Dieta o wysokiej zawartości błonnika jest bardzo dobrą rzeczą i może regulować przepuszczalność jelit, metabolizm cholesterolu i poziom cukru we krwi.”
Dla tych, którzy mają nadzieję na ich zawartość błonnika poprzez całe pokarmy, opcje takie jak fasola, brokuły, pełnoziarniste i jagody mogą zrobić sztuczkę. Możesz również dodać miarkę łuski psyllium do koktajlu lub miski płatków owsianych, aby uzyskać dodatkowe korzyści trawienne, ale pamiętaj, aby skonsultować się z gastroenterologiem, aby omówić, czy jakiekolwiek zmiany w diecie mogą wpływać na żołądek.
Jakie są alternatywy dla dobrego zdrowia jelit lub środków ostrożności?
Jeśli więc nie sięgasz po probiotyki, do czego powinieneś się zwrócić? Leki dostępne bez recepty, takie jak Pepto-Bismol i Imodium, mogą być tymczasowymi rozwiązaniami na problemy trawienne, ale Wolff jest większym fanem zmian stylu życia w postaci niskiej diety FODMAP.
“Mikrobiom, który waży około dwóch funtów, jest niewidzialną, wysoce złożoną społecznością bakteryjną, która żyje w nas wszystkich”, mówi Wolff. “Zauważono, że wiele objawów IBS-szczególnie wzdęcia i nieregularne wypróżnienia – są spowodowane metabolizmem drobnocząsteczkowych cząsteczek węglowodanów, znanych również jako” FODMAPS.’”
“Kiedy bakterie spożywają Fodmapy, takie jak pszenica, jęczmień, żyto, cebula, czosnek, laktoza, by wymienić tylko kilka, woda jest pobierana do jelit i wytwarzany jest gaz. Prowadzi to do wzdęcia brzucha i zmiany przepuszczalności jelit, które mogą powodować nieregularne stolce.”
Koncepcja niskiej diety FODMAP polega na zmniejszeniu spożycia tych zapalnych pokarmów, które zasadniczo “głodzą bakterie z niektórych substratów, które prowadzą do odpadów gazowych” i “resetują mikrobiom w celu uzyskania bardziej korzystnej społeczności bakteryjnej w nas samych.”
Ale nie myśl o niskiej FODMAPIE jako stałej diecie eliminacyjnej. “To nie jest długoterminowe zobowiązanie”, mówi Wolff. “Po kilku tygodniach redukcji FODMAP, koncepcja polega na stopniowym przywracaniu żywności powoli, aby można było zidentyfikować główne czynniki wywołujące w diecie, które przyczyniają się do objawów.”
Innymi słowy, podczas gdy coś tak prostego jak czosnek może mieć szkodliwy wpływ na jedną osobę, może być całkowicie w porządku dla drugiej.
Temat: Oto odpowiedzi na pytania, których nie chcesz zadać lekarzowi
Ostatnie przemyślenia na temat zdrowia jelit
Podobnie jak w przypadku wszystkich rosnących trendów zdrowotnych, ważne jest, aby ostatecznie zasięgnąć porady lekarza przed włączeniem nowych produktów, suplementów lub składników do diety. Ale nigdy nie lekceważ moc i złożoność własnego ciała w identyfikowaniu, co powoduje objawy IBS w pierwszej kolejności i jak je leczyć.
“Ludzkie ciało to niesamowita maszyna”, mówi Wolff. “Zazwyczaj doradzam moim pacjentom, aby oszczędzali pieniądze i stosowali podejście “mniej znaczy więcej”, jeśli chodzi o suplementy i stosowanie probiotyków.”
Szczerze mówiąc, “mniej znaczy więcej” jest podejściem, które prawdopodobnie powinniśmy podjąć w prawie każdym aspekcie naszego życia, co zapobiegnie niektórym problemom z GI, które mamy w pierwszej kolejności.
Możesz Też Kopać:
- Proste zmiany diety na odchudzanie
- Czym jest dieta Niska Fodmap
- Jak Odżywianie Wpływa Na Nastrój
Komentarze