Wskazówki dotyczące realistycznego jedzenia bezglutenowego

Symbol " nie "z mąki kukurydzianej pokazuje "nie ma pszenicy"

Wskazówki dotyczące realistycznego jedzenia bezglutenowego

Nowoczesne podejście do stylu życia bezglutenowego, według ekspertów

Z wielu powodów stajemy się coraz bardziej uczuleni i nietolerancyjni na niektóre zszywki w naszej codziennej diecie.

Dla niektórych jest to nabiał, inni soja, ale być może najbardziej Dominująca nietolerancja jest związana z glutenem. Z rynku żywności topping $7 miliard i aż 6% Amerykanów cierpiących na “non-celiakia wrażliwość na gluten,” to oczywiste, że wielu z nas są co najmniej zainteresowani włączeniem niektórych aspektów bezglutenowego stylu życia. Jednak, dla wszystkich jego rosnącej popularności, nadal istnieje wiele, że jest nieznany o nietolerancji glutenu, alergie i wrażliwości.

Powiązane: Jak Odżywianie Wpływa Na Nastrój

“Mechanizm wrażliwości na gluten bez celiakii jest nadal niejasny”, mówi dr Mastaneh Sharafi, wiceprezes ds. naukowych i klinicznych w firmie suplementacyjnej Ritual. “Obecnie wiemy na pewno, że nie jest to ani reakcja autoimmunologiczna, jak celiakia, ani reakcja alergiczna, jak alergia na pszenicę.”

Jest wiele dyskusji na temat tego, co przyczynia się do zwiększenia problemów z glutenem, i chcieliśmy oddzielić fakty od fikcji, jeśli chodzi o białko, o którym mowa. Ponieważ osoby zajmujące się celiakią (kliniczna alergia na gluten) podlegają innym wytycznym, skupimy się na tych, którzy mają “nietolerancję” glutenu lub “wrażliwość”, co oznacza, że mogą trawić gluten, ale potencjalnie nie czują się dobrze po tym i chcą lepiej zrozumieć, dlaczego tak się dzieje i jak może wyglądać stopniowe wycofywanie glutenu.


Co To Jest Gluten?


Po pierwsze, ważne jest, aby zrozumieć, o czym tak naprawdę mówimy. Gluten jest kompozycją dwóch białek, gliadyny i gluteniny, które wiążą się z cząsteczkami skrobi w nasionach pszenicy i powiązanych ziarnach. Glutenina i gliadyna razem stanowią około 80% zawartości białka w jądrze pszenicy. (W produkcji chleba glutenina zapewnia większą wytrzymałość i elastyczność ciasta, pozwalając mu odbijać się po rozciągnięciu, a gliadyna zapewnia jego rozciąganie.)

Jako białko wiążące, gluten jest dodawany do wielu przetworzonych produktów spożywczych w celu nadania im tekstury do żucia lub jako środek zagęszczający lub stabilizujący. Producenci żywności dodają gluten do produktów, które nawet nie zawierają pszenicy, takich jak imitacje mięsa, piwo, sos sojowy, ketchup, lody i karmy dla zwierząt. W istocie gluten jest wszędzie.

Nie zagłębiając się zbytnio w szczegóły naukowe, osoby z drobnymi nietolerancjami glutenu lub wrażliwościami prawdopodobnie odczuwają skutki niezdolności ich organizmu do trawienia i przetwarzania glutenu. Te uczucia zaparcia, zmęczenie, bóle brzucha, bóle głowy, itp. jest wynikiem ciała próbuje pracować przez układ pokarmowy.


Potencjalne sposoby na stopniowe wycofywanie glutenu


Większość ekspertów, z którymi rozmawialiśmy, zaleca swoim pacjentom lub klientom rozpoczęcie od 2-4-tygodniowej diety eliminacyjnej, aby zrozumieć rzeczywistość i nasilenie wszelkich problemów związanych z glutenem.

“Zawsze mówię pacjentom, że nasze ciała powiedzą nam, jeśli coś im się nie podoba”, mówi nowojorski lekarz integracyjny Dana Cohen, MD, ” ale musimy być surowi przez co najmniej trzy tygodnie, a następnie ponownie wprowadzać (gluten) codziennie przez trzy dni i zobaczyć (co się dzieje).”

Dieta eliminacyjna jest dość prosta i ujawni przynajmniej wstępne informacje na temat nietolerancji glutenu i potencjalnych dalszych kroków. W przypadku łagodnych wrażliwości, wielu ekspertów zaproponuje złagodzenie off glutenu długoterminowe i przełączanie skupić się na bardziej naturalnych bezglutenowych żywności, które mogą przejść długą drogę w kierunku rozwiązania niektórych z tych niechcianych objawów.

“Większość Amerykanów może mieć jakiś problem z jelitami, a stworzenie dobrego terenu w jelitach jest naprawdę trudne”, mówi Caitlin Policastro Z New York Center for Innovative Medicine, np.

Zauważa panujący problem z piwem. Większość amerykańskiego piwa (pełnego glutenu) wchłania niezdrową ilość metali ciężkich, takich jak arsen, w procesie warzenia i w rezultacie pijemy to. Według Policastro mężczyźni są już biednymi przetwórcami metali ciężkich, a to wszystko prowadzi do dalszego pogorszenia delikatnej flory jelitowej.


Jak Bezglutenowe Jedzenie Może Pozostawić Niedobór Składników Odżywczych


Jeśli teraz jesteś na tyle przerażony, by pobiegać do spiżarni i wyrzucić ten Bochenek pełnoziarnistego chleba, wstrzymaj się.

Według zarejestrowanego dietetyka & Everlywell Advisor Nicole Lindel, całkowite wycięcie glutenu może mieć niekorzystne skutki, w tym przyrost masy ciała, zwiększony głód i zaparcia. Wiele produktów GF nadrabia brak niezbędnych składników odżywczych, takich jak błonnik, kwas foliowy, witaminy z grupy B i żelazo z dodatkowym przetwarzaniem i kaloriami, dlatego ważne jest, aby uzupełnić dietę w razie potrzeby.

Wszyscy nasi eksperci zasugerowali włączenie więcej całych owoców, warzyw i innych naturalnych produktów spożywczych do nowej diety GF, jednocześnie zwracając uwagę na każdą etykietę “bezglutenową”, twierdząc, że dodatkowe dodatki i śmieci, które zniszczą twoją ciężką pracę.


Czy Należy Przejść Bezglutenowe?


Wygląda na to, że każda historia związana z GF kończy się tym pytaniem, a rzeczywistość jest taka, że nie ma jednej właściwej odpowiedzi.

Gluten wpływa na każdego inaczej i jedynym sposobem, aby dowiedzieć się, czy jest to dobre rozwiązanie dla Ciebie, jest rozpoczęcie diety eliminacyjnej i obserwowanie, jak się czujesz podczas tego procesu i poprzez ponowne wprowadzenie.

“Obecnie nie ma dowodów na to, że dieta GF zapewnia dodatkowe korzyści zdrowotne dla ogólnej zdrowej populacji”, zauważa Sharafi.

Przynajmniej naukowo rzecz biorąc, składniki odżywcze, które możesz przegapić, zmniejszając gluten, mogą zrównoważyć się, jedząc więcej warzyw i innych całych produktów spożywczych. W każdym razie, należy omówić wszelkie opcje diety z lekarzem lub dietetykiem przed rozpoczęciem. Jeśli czujesz się lepiej i jeśli czujesz się zdrowiej, trzymaj się tego, ale jeśli Twój system może to tolerować, pozwól sobie na okazjonalną pizzę.

Możesz Też Kopać:

  • Mity i fakty żywieniowe
  • Najlepszy sposób na utratę tłuszczu
  • Proste zmiany diety na odchudzanie
Pokaż komentarze

Komentarze

Total
0
Shares
Related Posts