Warzywa Do Budowy Mięśni

Warzywa Do Budowy Mięśni

Zapomnij O Koktajlach Proteinowych – Te Osiem Warzyw Buduje Poważne Mięśnie

Każdy facet, który próbuje zbudować mięśnie, jest prawdopodobnie wrażliwy na dwie rzeczy: 1. Jak ćwiczy i 2. Co je. Zapytaj dowolnego trenera lub dietetyka, a oni zarówno powiedzieć to samo: zarówno węglowodany i białka są niezbędne, jeśli chcesz zobaczyć wzrost siły następnego poziomu. I chociaż możesz ulec pokusie załadowania proszku białkowego i steków,możesz popełnić poważny błąd, pomijając sekcję produktów.

Warzywa są nie tylko pełne dobrych dla Ciebie składników odżywczych, które pomagają organizmowi funkcjonować w optymalnej pojemności i odzyskać lepiej, ale niektóre z nich mogą nawet pomóc w budowaniu mięśni. Coś, co fani diety opartej na roślinach znają zbyt dobrze.

“Największym błędem związanym z przestrzeganiem diety wegetariańskiej jest niezdolność do spożywania odpowiedniego białka, aby wspierać wzrost i utrzymanie mięśni”, mówi Georgia Rounder, RDN, CDN. “Jednak zdecydowanie możesz zaspokoić swoje osobiste zapotrzebowanie na białko, stosując dietę roślinną pełną różnych warzyw, roślin strączkowych, orzechów i nasion.”

Tutaj Rounder dzieli się warzywami, które należy uwzględnić w diecie, jak najszybciej:

1. Rukiew wodna

Getty Images

Według badania CDC z 2014 r. rukola miała najwyższy wskaźnik gęstości składników odżywczych wśród 47 owoców i warzyw objętych badaniem. Peppery green ma około 2 gramów białka i tylko 8 kalorii w 2 filiżanek. Rukola wodna jest świetnym dodatkiem do smoothies, pakując dużą dawkę składników odżywczych w tym wapnia i żelaza.

2. Warzywa Buraczane

Getty Images

Podczas gdy wielu z nas zna buraki, warzywa z buraków (liściasta część warzyw) mogą być jeszcze większą potęgą żywieniową. Te warzywa mają ponad dwa gramy białka na 1 porcję filiżanki, a także są jednym z najwyżej ocenianych warzyw na liście gęstości składników odżywczych CDC. Korzenie tych kolorowych zieleni są skoncentrowane z folianem, rozpuszczalną w wodzie witaminą z grupy B, która może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i spowolnić rozwój demencji i choroby Alzheimera.

3. Brukselka

Getty Images

Można śmiało powiedzieć, że Bruksela stała się ostatnio jednym z bardziej modnych warzyw-i nie bez powodu. 1 filiżanka brukselki dostarcza 3 gramów białka i sporą ilość błonnika, który promuje uczucie sytości przez cały dzień (i między treningami). Bruksela jest również członkiem rodziny warzyw krzyżowych, grupy kapusty o wysokiej zawartości glukozynolanu fitonutrientu, który okazał się mieć właściwości chroniące przed nowotworami.

4. Słodkie Ziemniaki 

Getty Images

Słodkie ziemniaki są nie tylko naturalnie smaczne,ale także zapewniają bogactwo korzyści żywieniowych, które pomagają w treningu i zwiększają wydajność. Ich wysoka zawartość błonnika pomaga utrzymać poziom cukru we krwi, zapobiegając zmęczeniu podczas ćwiczeń. Słodkie ziemniaki są również doskonałym źródłem beta-karotenu, naturalnego pigmentu, który przekształca się w witaminę A, kluczową witaminę dla jasnego i zdrowego widzenia.

5. Papryka

Getty Images

Czy jesteś w zielony, czerwony, żółty, lub pomarańczowy, każda papryka zawiera prawie 2 gramów białka na jedną porcję ½ szklanki. Te kolorowe warzywa są również fantastycznym sposobem na uniknięcie tych nieznośnych przeziębień, ponieważ są one wypełnione witaminą C zwiększającą odporność.

6. Jarmuż

Getty Images

Odżywcze pakowane ciemny, zielony liściasty, który ma ponad 2 gramów białka w 1 porcji filiżanki. Jarmuż zawiera również poza schematem poziom witaminy K, rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy, która jest niezbędnym składnikiem w procesie budowania silnych kości.

7. Soja

Getty Images

Soja może być podstawą diety roślinnej, ponieważ zawiera białko. W jednej filiżance surowej soi jest 68 gramów białka. Ale jest też mnóstwo innych korzyści. Soja, którą znajdziesz w Tofu i edamane, zawiera witaminę K, witaminę B6, witaminę C, thaminę, kwas foliowy i ryboflawinę. Jest również bogaty w żelazo, miedź, cynk, potas i inne minerały. To warzywo budujące mięśnie może pomóc w przyroście masy ciała, poprawić metabolizm, zdrowie serca i poprawić trawienie.

8. Grzyby

Getty Images

Grzyby te dostarczają grama białka na porcję i są idealnym dodatkiem do sałatki lub smażenia i są niskokaloryczne. Grzyby mają również witaminę D, która niektóre badania wykazały, że może faktycznie wpływać na siłę mięśni. Zdrowe grzybki są również bogate w przeciwutleniacze, mogą pozytywnie wpłynąć na odporność i zdrowie serca.

Powiązane Lektury

Najlepsze Multiwitaminy Dla Mężczyzn
10 Protein Dla Sportowców Pochodzenia Roślinnego
Wszystko, Co Musisz Wiedzieć O Białkach
Dziewięć Suplementów, Które Dadzą Ci Mentalną Przewagę

Pokaż komentarze

Komentarze

Total
0
Shares
Related Posts