Warzywa Do Budowy Mięśni
Zapomnij O Koktajlach Proteinowych – Te Osiem Warzyw Buduje Poważne Mięśnie
Każdy facet, który próbuje zbudować mięśnie, jest prawdopodobnie wrażliwy na dwie rzeczy: 1. Jak ćwiczy i 2. Co je. Zapytaj dowolnego trenera lub dietetyka, a oni zarówno powiedzieć to samo: zarówno węglowodany i białka są niezbędne, jeśli chcesz zobaczyć wzrost siły następnego poziomu. I chociaż możesz ulec pokusie załadowania proszku białkowego i steków,możesz popełnić poważny błąd, pomijając sekcję produktów.
Warzywa są nie tylko pełne dobrych dla Ciebie składników odżywczych, które pomagają organizmowi funkcjonować w optymalnej pojemności i odzyskać lepiej, ale niektóre z nich mogą nawet pomóc w budowaniu mięśni. Coś, co fani diety opartej na roślinach znają zbyt dobrze.
“Największym błędem związanym z przestrzeganiem diety wegetariańskiej jest niezdolność do spożywania odpowiedniego białka, aby wspierać wzrost i utrzymanie mięśni”, mówi Georgia Rounder, RDN, CDN. “Jednak zdecydowanie możesz zaspokoić swoje osobiste zapotrzebowanie na białko, stosując dietę roślinną pełną różnych warzyw, roślin strączkowych, orzechów i nasion.”
Tutaj Rounder dzieli się warzywami, które należy uwzględnić w diecie, jak najszybciej:
1. Rukiew wodna

Według badania CDC z 2014 r. rukola miała najwyższy wskaźnik gęstości składników odżywczych wśród 47 owoców i warzyw objętych badaniem. Peppery green ma około 2 gramów białka i tylko 8 kalorii w 2 filiżanek. Rukola wodna jest świetnym dodatkiem do smoothies, pakując dużą dawkę składników odżywczych w tym wapnia i żelaza.
2. Warzywa Buraczane

Podczas gdy wielu z nas zna buraki, warzywa z buraków (liściasta część warzyw) mogą być jeszcze większą potęgą żywieniową. Te warzywa mają ponad dwa gramy białka na 1 porcję filiżanki, a także są jednym z najwyżej ocenianych warzyw na liście gęstości składników odżywczych CDC. Korzenie tych kolorowych zieleni są skoncentrowane z folianem, rozpuszczalną w wodzie witaminą z grupy B, która może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i spowolnić rozwój demencji i choroby Alzheimera.
3. Brukselka

Można śmiało powiedzieć, że Bruksela stała się ostatnio jednym z bardziej modnych warzyw-i nie bez powodu. 1 filiżanka brukselki dostarcza 3 gramów białka i sporą ilość błonnika, który promuje uczucie sytości przez cały dzień (i między treningami). Bruksela jest również członkiem rodziny warzyw krzyżowych, grupy kapusty o wysokiej zawartości glukozynolanu fitonutrientu, który okazał się mieć właściwości chroniące przed nowotworami.
4. Słodkie Ziemniaki

Słodkie ziemniaki są nie tylko naturalnie smaczne,ale także zapewniają bogactwo korzyści żywieniowych, które pomagają w treningu i zwiększają wydajność. Ich wysoka zawartość błonnika pomaga utrzymać poziom cukru we krwi, zapobiegając zmęczeniu podczas ćwiczeń. Słodkie ziemniaki są również doskonałym źródłem beta-karotenu, naturalnego pigmentu, który przekształca się w witaminę A, kluczową witaminę dla jasnego i zdrowego widzenia.
5. Papryka

Czy jesteś w zielony, czerwony, żółty, lub pomarańczowy, każda papryka zawiera prawie 2 gramów białka na jedną porcję ½ szklanki. Te kolorowe warzywa są również fantastycznym sposobem na uniknięcie tych nieznośnych przeziębień, ponieważ są one wypełnione witaminą C zwiększającą odporność.
6. Jarmuż

Odżywcze pakowane ciemny, zielony liściasty, który ma ponad 2 gramów białka w 1 porcji filiżanki. Jarmuż zawiera również poza schematem poziom witaminy K, rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy, która jest niezbędnym składnikiem w procesie budowania silnych kości.
7. Soja

Soja może być podstawą diety roślinnej, ponieważ zawiera białko. W jednej filiżance surowej soi jest 68 gramów białka. Ale jest też mnóstwo innych korzyści. Soja, którą znajdziesz w Tofu i edamane, zawiera witaminę K, witaminę B6, witaminę C, thaminę, kwas foliowy i ryboflawinę. Jest również bogaty w żelazo, miedź, cynk, potas i inne minerały. To warzywo budujące mięśnie może pomóc w przyroście masy ciała, poprawić metabolizm, zdrowie serca i poprawić trawienie.
8. Grzyby

Grzyby te dostarczają grama białka na porcję i są idealnym dodatkiem do sałatki lub smażenia i są niskokaloryczne. Grzyby mają również witaminę D, która niektóre badania wykazały, że może faktycznie wpływać na siłę mięśni. Zdrowe grzybki są również bogate w przeciwutleniacze, mogą pozytywnie wpłynąć na odporność i zdrowie serca.
Powiązane Lektury
Najlepsze Multiwitaminy Dla Mężczyzn
10 Protein Dla Sportowców Pochodzenia Roślinnego
Wszystko, Co Musisz Wiedzieć O Białkach
Dziewięć Suplementów, Które Dadzą Ci Mentalną Przewagę
Komentarze